Hvad er Mānuka-honning?
Oprindeligt er Mānuka-honning lavet af nektaren fra Mānuka-blomsten, hvor den mest kendte stammer fra New Zealand, men også Australiens mangfoldige manuka-blomster bruges til Manuka honning.
Mānuka-blomster blomstrer kun i et par korte uger, og i den periode skal vejret være helt rigtigt med maksimalt antal solskinstimer, så bierne kan omdanne nektar til kraftig Mānuka-honning af høj kvalitet.
Hvorfor er Mānuka-honning så god for dig?
I modsætning til andre honninger indeholder Mānuka-honning MGO (methygloxal), som har særlige antioxidanter, antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at understøtte og bevare dit velbefindende.
Det er kendt for at hjælpe med at lindre forkølelses- og influenzasymptomer, fordøjelsesproblemer og fremme mundhygiejnen.
Hvor længe kan min Mānuka-honning holde sig?
De har fundet honning i pyramiderne, som stadig er god at spise, så den 'udløber' ikke lige foreløbig. Så længe den opbevares korrekt og ikke udsættes for for meget varme eller sollys, vil din honning holde sig langt ud over sin 'bedst før'-dato – selvom dens UMF-klassificering og aktivitetsniveauer i honningen langsomt vil falde over tid.
Hvad er MGO og UMF?
Den særlige egenskab ved Mānuka-honning er en forbindelse kaldet methylglyoxal (MGO). MGO-klassificeringen måler milligram pr. kilogram MGO og varierer betydeligt fra produktion til produktion. Jo højere koncentrationen af MGO er, desto stærkere er den antibakterielle effekt. UMF står for Unique Mānuka Factor, hvilket er et kvalitetssikringsmærke, der bekræfter renheden, kvaliteten og at honningen indeholder de unikke naturlige Mānuka-egenskaber. For eksempel indeholder Mānuka-honning med en UMF-klassificering på 22+ mindst 1000 milligram MGO pr. kilogram.
Jo højere disse to tal er, desto bedre er Mānuka-honningens kvalitet og renhed. Uanset hvilket vurderingssystem du er mest fortrolig med, er her en praktisk konverteringstabel.
MGO UMF™
300+ 11+
500+ 15+
850+ 20+
1000+ 22+
Hvorfor er vejret/solskinnet så vigtigt i løbet af sæsonen?
Den indre temperatur i en bistade er generelt omkring 35°C. Bikolonien gør alt, hvad de kan for at opretholde denne indre temperatur. Hvis det er for koldt, og der er for meget vind eller regn, vil bierne blive i deres bistade og holde den varm. Så for at sikre, at bierne forlader bistadet for at søge føde og producere honning, er solskinstimer afgørende. Hvis vejret ikke er optimalt et år, kan udbyttet være lavt. For at sikre, at bistaderne er så varme som muligt, placeres de beskyttet for hård vind og i den retning, hvor der er flest solskinstimer.
Hvorfor modnes Mānuka-honning?
Mānuka-honning er som ost og kræver flere års modning for at skabe den perfekte årgang. Faktisk op til 3 år. Honningen opbevares typisk i temperaturkontrollerede kældre, hvor der konstant testes og justeres ved hver tønde for at sikre, at den når sin optimale renhed/MGO-indhold.
Er der nogen forurenende stoffer i HonningBørsens Manuka honninger?
Nej! Vores leverandører garanterer at deres bistader er placeret i nogle af de mest afsidesliggende og uberørte områder i New Zealand og Australien – langt væk fra sprøjteafdrift fra pesticid- og dieseldampe, så vores honning er 100% ren.
Smager alle MGO honninger af det samme?
Ja og nej :-) Alle manuka honninger har en sød, fyldig karamelsmag. Men efterhånden som man bevæger sig op i MGO styrke, udvikler smagen sig til en let mokka-bitterhed og en prikkende fornemmelse bagerst i halsen. Dette er et kendetegn ved autentisk, kraftfuld Mānuka-honning.
Hvorfor er Mānuka-honning dyrere end andre honninger?
Mānuka-honning er bestemt dyr, når man sammenligner den med typisk bordhonning, der købes i dit lokale supermarked. Der er mange forskellige faktorer, der påvirker prisen på Mānuka-honning, herunder dens sjældenhed, dens unikke egenskaber og hvordan den høstes. Jo højere kvaliteten af Mānuka-honning er, desto mindre er der tilgængeligt, og desto mere sjælden bliver den. Jo højere kvaliteten er, desto højere er fordelene, hvilket gør dens værdi lettere at retfærdiggøre.
Hvordan opbevarer man Mānuka-honning?
Under 20 °C er perfekt – da denne temperatur holder den stabil i glasset og ikke lader den blive for flydende. Hvis den bliver for varm, kan den smelte de ensartede krystaller, der dannes under den naturlige cremeproces. Dette kan gøre den lidt flydende og forhindre den i at vende tilbage til sin oprindelige silkebløde tekstur.
Hjælp – min honning er blevet sukkerholdig/krystalliserer!
Ægte honning kan krystallisere naturligt, især når vejret er lidt køligt. Den er stadig mere end fin at spise – men hvis du gerne vil komme krystalliseringen til livs, skal du bare placere dit glas eller beholder med honning i et varmt vandbad eller bare et varmere sted, så vil du opleve at krystalliseringen forsvinder.
Kan børn spise Mānuka-honning?
Ja, men giv venligst ikke Mānuka-honning til spædbørn under 12 måneder.
Kan gravide kvinder spise Mānuka-honning?
Ja, Mānuka-honning er sikker at spise, både under graviditet og amning.
Hvordan bruges det?
Daglige velværevaner har aldrig været vigtigere, da sundhedsindustrien skifter fokus mod forebyggelse. Mānuka-honning er mere effektiv, når den tages dagligt, og den kan nemt integreres i dine dagligdags rutiner. Vi anbefaler, at du tager en skefuld om dagen, når du står op (direkte eller i en drik). Det vil give et 100% naturligt energiboost og den beskyttelse, du har brug for, for at yde dit bedste.
Kan jeg bruge Manuka honning i min madlavning?
Honning er lige dele forkælelse og en basisvare til din madlavning. Fantastisk til glasering for at få den dejlige brune sprødhed, et naturligt konserveringsmiddel til syltede agurker og saucer, og det bevarer også fugtigheden til lækre, tætte, saftige kager med et strejf af farve. Foodies elsker Mānuka-honning for dens rige, komplekse bittersøde smag, der tilføjer en helt anden dimension til maden. Når du bruger honning i en opskrift, skal du huske, at den er cirka dobbelt så sød som sukker.
